19 Aralık 2007 Çarşamba

Emlak vergisi

Emlak Vergisi

2004 yılı için tahakkuk eden Emlak Vergisinin ikinci taksitinin 30 Kasım 2004 Salı günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir. Mayıs ayında ödenen birinci taksitle aynı tutarda olan verginin zamanında ödenmemesi durumunda, gecikme zammı ile birlikte ödenme zorunluluğu doğacağını hatırlatarak emlak vergisi ile ilgili bazı önemli konuları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Emlak vergisi servet üzerinden alınan bir vergi olup bu verginin mükellefi tapuda üzerine bina, arazi veya arsa kayıtlı olan gerçek veya tüzel kişiler, varsa intifa hakkı sahipleri her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerdir. Kiracıların emlak vergisi ile ilgili sorumlulukları yoktur.

2-Emlak Vergisi Kanununa göre bazı taşınmazlar emlak vergisine tabi değildir. Kamu menfaatlerine yararlı derneklere ait binalar, Köylere ve köy birliklerine ait soğuk hava depoları, içmeler ve kaplıcalar, kazanç amacıyla işletilmeyen hastane, dispanser, sağlık, teşhis ve tedavi merkezleri, öğrenci yurtları, düşkünler evi, yetimhaneler, revirler ve kreşler bu kapsamda sayılabilir. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan ve ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılmayan arsa ve araziler ile basit usule göre vergilendirilen mükelleflerin işyeri olarak kullandıkları arsa ve araziler için de emlak vergisi ödenmez. Ayrıca,Tapu kütüğüne "korunması gerekli kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile SİT alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmazlar içinde emlak vergisi söz konusu değildir.

3-Ödenecek emlak vergisi bina,arazi veya arsanın ilgi belediyelerce belirlenmiş olan vergi değeri esas alınarak belirlenmektedir. Belirlenmiş olan bu değere konut ve arazilerde binde 1, arsalarda ise binde 3 oranı uygulanmak suretiyle vergi hesaplanır. Bu oranlar büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan bina, arsa ve araziler için iki kat artırılmış olarak, konut ve arazilerde binde 2, arsalarda ise binde 6 şeklinde uygulanır. Ancak, Belediyelerce belirlenen emlak vergi değeri her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılmaktadır. Buna göre, 2005 yılında ödenecek emlak vergisinin hesabında taşınmazın 2004 yılına ilişkin emlak vergi değerinin % 5.6 oranında (yeniden değerleme oranı olan % 11.2’nin yarısı) artırılması ile bulunan değer dikkate alınacaktır.

Hiç yorum yok: